0 Läs mer >>


Sitter på min nymålade soffa ute i pergolan på altanen och skrier. Äntligen fick jag min Ikea soffa målad, något som jag funderat på de två senaste sommrarna. Soffan hade en intensiv klarblå färg och har nu fått en mer gråblå färg. Jag köpte soffan för 13 år sedan och den är en riktig favorit så det var kul att den kunde få ett nytt liv med lite färg.
.
Det är andra året som vi har pergolan och i år har vi två växter som klättrar riktigt ordentligt:kaprifolen och en ettårig Japansk humle. Jag har även sått tre bondbönor som jag har stora förhoppningar till. Jag har sett att de kan växa så det knakar. Luktärten har också satt riktigt bra fart. Den har fått två uttjänta grenar från syrenen som stöd. Blomma för dagen, som jag har harft de senaste 3 åren, har inte kommit så långt som jag minns att den brukar så här års. Men, jag ger inte upp den kommer nog.

Ja pergolan är helt underbart att sitta i en dag denna som denna med sol från en disig himmel och 25 graderden. Är det gassande sol så får man passa på att sitta här tidigt på morgonen ellr sent på eftrmiddagenen mer mot kvällen.

Framför mig har jag mitt brickbord och på den står min underbara lilla gröna solcellsradio. Ut från högtalarnen strömmar ljudet av dagens sommarpratare: Sofia Jannok. Här hittar du länken till sommarprogrammen . Nu kan man ju även lyssna på sommarprogram från radioarkivet, dvs gammla program, och även göra sitt eget sommarprogram.

Den blå soffan har få...

0 Läs mer >>
En av de sista dagarna på jobbet innan semestern så satt vi och disskuterade mat och vi kom in på att man borde försöka minska på köttintaget. Sen dess funderar jag på vad vi väljer att äta. Idag till middag så skippade vi kött helt och åt vegetariskt. (Det medförde att vi kunde bjuda sonens kompis på mat, eftersom att han är vegetarian.)

Det blev spenat och fetaost paj med tomatsallad (med egna  färska kryddor och sallad från trädgårdslandet), mjukt dinkelbröd med bl.a humos och vi drack lime-vatten till. Både paj- och humos-receptet var från sonens hemkunskap. Middagen var uppskattad och allt tog slut (ett bra tecken).

Vegetariskt

1 Läs mer >>


Vi var i sommarstugan i helgen. O, vilka härliga sommardagar det blev. För mig är det viktiga att jag kan få vara ute på sommaren, så får man anpassa kläderna efter temperaturen. Vi åt nästan alla måltider utomhus, det är sommar för mig.
Det blev ingen dans kring midsommarstång för oss i år, men vi hade en "två-kamp" som bestod av pilkastning samt ringkastning. Min son tog hem segern. Efter midsommar-sill-lunchen somnade jag i soffan på altanen. Solen värmde gott. Midsommarmiddagen, som bestod av grillning, åt vi nere vid stranden.

Blommorna som planterades i Kristihimmel och lökarna som planerades i höstas blommade fin. Härligt att det klarat sig trots järn-nätterna som kom i början av juni.Vår granne i stugan hade en hink röd slamfärg över som hon undrade om vi ville ha. Vi tackade ja. Jag och sonen blev så inspirerad så jag målade lekstugan och sonen fixade till dörren och målade den svart. Kul med ett litet lagom projket så där. Nästa steg för mig är att lista ut vilken färg som ska vändas till sommarstugans fönster och sedan åtminstånde börja måla fönstrena i år. Det är hög tid.Ett annat sommartecken är att vi lägger ut bryggan i sommarstugan. Det betyder att vattnet är så pass varmt att man inte fryser ihjäl när man går omkring i vattnet för att fixa alla bryggbitarna på plats. Vi lyckades faktiskt med detta nu under midsommar.Så till dagens fråga. Är det någon som vet vad det är för fågel som slagit sig ner i vår damm. Kan det vara någon slags knipa?

Midsommarhelgen

0 Läs mer >>
 
"Det finns bara två bestående gåvor vi kan ge våra barn.
Den ena är rötter, den andra vingar."

(Okänd)
Tänkvärt

1 Läs mer >>
Trots det regniga och kalla vädret så växer det i växthuset. Härligt att se. I helgen fick jag två chili-planter av min syster och hennes han som de drivit upp själva. Så nu har jag tre chiliplanter. Den jag själv sått är inte alls lika stor som de jag fick. Solrosorna har kommit upp så de ska jag sätta ut. Dessutom växer tomaterna för fullt, de är nu ca 1,5 cm i diameter. Härligt!

När jag fick chiliplantorna av min syster så pratade vi just om att man skulle vara bättre på att gå ihop några stycken och driva upp planter som man sedan delade med sig av till varandra. Ska se om syrrorna och några fler hänger på det till nästa år. Vore kul!

Eftersom att det varit så kallt så har vår klockranka frusit så jag måste ersätta den med något annat. Jag tror jag ska välja en helt annan växt. Det är andra året vi har klockrankan och den vill inte riktigt växa hos oss.
Så har äntligen vår lilla taniga snöbollsbuske fått blommor. Visst är de söta små blommor. Kirgislökarna som jag satte för förra hösten har kommit även i år, men de är inte så stora som de var i fjol, men det är kul att de kom igen.

Imorgon ska jag ut och skörda rabarber. Det ska bli rabarberpaj till kaffet då vi ska fira vår 85-åring.

Trots regn och rusk ....

0 Läs mer >>
För två år sedan gick jag en kurs i betonggjutning på Vindelns folkhögskola. Sen dess gjuter jag lite nu och då under somrarna. Jag har börjat samla på mig olika slags byttor för att gjuta i samt samla på saker som man kan använda för att skapa mönster med. Idag hittade jag en spetsduk i plast som jag tror kan bli bra att göra mönster med. Det blir nog några gå-platter för trädgården också. Jag har beställt efter en ny bok i betonggjutning som kom ut nu i vår : "Betong: en gjuten hobby". Hoppas den kommer i morgon. Böcker är alltid bra inspirationskällor.

På bilden ser ni en liten kruka som jag gjutit. Den står i växthuset. Kankse kan jag gjuta fler krukor till växthuset.

Betonggjutning

0 Läs mer >>
I helgen var jag på två utställningar en på Bildmuseet och en på Västerbottens museet. Båda i Umeå.
Den på Västerbottensmuseet heter "Självklart" och är en utställning av hantverk i Västerbotten de senaste 100 åren. Mycket fint hantverk visades och under sommaren kommer man också ha både slöjdkvällar då folk får testa olika hatverk samt andra tillfällen då olika hatverkare visar när de jobbar med sina hantverk. Det var så mycket folk i lördags då vi var där så vi bestämde för att besöka utställningen fler gånger.
Den andra utställningen har namnet "Open source embroidery". Följande, citat hämtat från Bildmuseets hemsida , beskriver vad utställningen handlar om :

Här sammanförs verk av konstnärer, programmerare och html-användare. Verken i Open Source Embroidery experimenterar med gränsöverskridande metoder för att modifiera mönster och koder, för hackarnas gör-det-själv-kultur eller för sampling av ljud, GPS och mobil teknologi.

En rktigt rolig idé att kombinera teknik och handarbete på detta sätt.

Har du vägarna förbi så tycker jag absolut du ska besöka båda utställningarna. De håller på till i september. Här hittar du webbadresserna: Västerbotten museet och Bildmuseet .Detalj av en hängmatta gjort i plastsnören från utställningen "Självklart" på Västerbottensmuseet. Är det knypplad montro?

Utställningar värda a...

0 Läs mer >>
Trors att vädret inte riktigt är sommarväder så tycker jag att man känner i luften att semenstern närmar sig. I trädgården har jag planterat om lite blommor till strörre krukor, sått lite mer frön och sått ängsblommor . Det ska bli spännande och se om det blir några ängsblommär där vi vill ha dem. Nu börjar de första blommorna i trädgården att ha blommat över: lungörten, gullvivor, pärlhyasint, smörbollarna, tulpanerna, ... Men iställer kommer aklejan, kirgislökarna, snöbollsbusken, ...

Blommor, blommor, blo...

1 Läs mer >>

Nästa vecka ska vi ha en dag på jobbet som handlar om "Tidstjuvar". Jag har läst den första rekommenderade artikeln: "Få grepp om tiden" (kvalitetsmagasinet nr 3 2009). Den var riktigt tänkvärd. Det känns som att det kan bli en bra dag. Dessutom ska vi läsa "100 sidor om hur du vinner tid" (Stefan Ekberg) samt att vi har blivit rekommenderade att läsa "MOMO eller kampen om tiden" (Michael Ende). Den sista är en bok som kan läsas av både vuxna och barn, den är skriven som en barnbok med ett djupare innehåll. Jag gick in på bibliotekets hemsida och såg att mitt närmaste bibliotek hade den inne som ljudbok, så jag cyklade iväg och lånande den. Det är Vanna Rosenberg som läser den.


Visst låter det spännande. Jag får rapporter vad jag tycker och hur vår dag på jobbet gick. Jag ser verkligen fram emot den. Nu ska jag sätta igång och läsa " 100 sidor om ...".


Visst är bilden på grenen fin! Det är min son som tagit den vid sommarhuset. Ta dig tid och gissa vad där är för orange prickar i bakgrunden.

Tidstjuvar

1 Läs mer >>

Jag känner mig pigg både i kroppen och i knoppen efter att ha varit på ett Bodybalanse-pass. Underbart! På väg hem så gick jag förbi en liten kollonilottsområde. Detta lilla område är små köksträdgårdar som ligger bredvid varandra, det är inte så stort att de finns några hus. Det är alltid spännande att gå förbi där under sommaren för att se vad som växt upp. Detta lilla kolloniområde ligger precis bredvid tvåvångs hyreslägenheter så jag tror de flesta som odlar bor i det området. Det är ju så det ska vara: att man har nära till sina odlingar. Jag har svårt att först de som åker flera kilometer för att komma till sin odling. För mig handlar oding om att det ska vara en del av min vardag så att jag kan komma hem på kvällen och gå runt i trädgården en stund, kolla in vad som hänt under dagen och sedan fortsätta med mina andra vardags sysslor. Jag känner mig lyckligt lottat som har det så. Ja, min trädgår är en viktig del av mitt välbeffinande.

Pigg i kropp och knop...

0 Läs mer >>
Nu sätter det fart i min trädgård. Min vildkaprifol har också kommit i gång. Det finns inga tendenser till blommor än, men jag ser fram emot när de kommer.
 I trädgårdslandet har det hänt saker i helgen: båda salladssorterna har börjat komma upp. Förutom sallad har jag satt mangold och morötter. Mörötter brukar jag inte lyckas med så bra, men skam den som ger sig.

Sätter fart

1 Läs mer >>

Nu är det klart!! Växter på plats i växthuset. Nu håller jag på att lära mig hur jag ska göra för att få bra temperatur  i växthuset. Vi ska nu logga tempen dygnet runt i växthuset några dygn för att se hur varmt det är. Vädringsluckan fungerar perfekt och i helgen stod den på vid gavel hela tiden på dagen samtitigt som att dörren också var öppen. Det är et väldigt behagligt rum att stå och pyssal om växterna i.Det är till och med så att de första små tomaterna har börjat komma!!!!


Växter på plats!