2 Läs mer >>
Kan ni gissa vad ingredienserna på bilden ska bli för maträtt? Det ni ser är själva kryddningen och huvudingrediensen är inte med på bilden.Jo det ska bli revbespjäll. Detta recept har blivit min favorit. Jag älskar att det är så mycket gott som ska ner i grytan då spjällen ska kokas. Koktiden är ca 2 timmar. Av spadet som blir över då man kokat klart, kokak man sen ihop till en sirapsliknande sås som sen ska användas att pensla på då man värmer upp spjällen i ugnen vid serveringen.

Det jag älskar med receptet, förutom att kötet blir mört och gott, är att jag får stå där och skära och hacka till alla dessa underbara tillbehör. Det är så roligt att få lägga tid på det här. Att sen få se allt sammans i grytan är så underbart, vilka färger.

 

Favoriträtt

0 Läs mer >>
Jag hoppas att julen varit och är till belåtenhet. För mig handlar det bl.a att ta sig tid att lägga pussel, spela spel och handarbeta.

Att sticka är väldigt rogivande för mig och något som hjälpt mig då jag varit riktigt stressad. Jag blev riktigt glad då jag hörde att andra också använder handarbeta som något som hjälper dem i en svår och jobbig vardag. Det var det nya radioprogrammet Syjuntan som tog upp detta i sitt andra avsnitt. Radioprogrammet går på måndagar klockan 10.03 i P1. Ni hittar det också på webben, där finns det kvar 30 dagar efter att det sänts. Här kan ni lyssna på avsnittet som hadlar om Tröst.

Julklappar som man själv kan få vara med att skapa eller färgigställa tycker jag om. För några år sedan fick jag en stick-sats med garn och mönsterbeskrivning. När jag var klar så hade jag gjort detta underbara mobiltelefonfodral i lovika stil.
God fortsättning på j...

0 Läs mer >>
Min mamma gjorde alltid rån till jul, då menar jag inte rullrån utan en platt variant. Jag har förstått att det nog kan vara norska rån. Min mormors mamma kom från Norge och troligen har hon tagit med sig denna tradition till Sverige.

Man gör en deg som man kavlar ut och skär i rektanglar, lika stora som rångärnet. Deg-rektangeln läggs sedan i  i rångärnet. Själva gräddningen av rånen görs på spisen så det gäller att vända på gärnet så att båda sidorna får fin färg. Visst är det ett underbart mönster på gärnet och de färdiga rånen.

Är det någon som kan bekräfta att det är en Norsk varian av rån eller som vet vad detta kommer ifrån så vore jag glad att få veta.

... fortsättning på j...

1 Läs mer >>

I år har jag bakat två sorters kakor till jul: pepparkakor och rån.

Papparkaksreceptet är min mammas farmors recept. Det går att göra riktigt tunna pepparkakor om man vill.Under årens lopp har jag samlat på min alla möjliga pepparkaksmått både traditionella och lite mer udda varianter. Så det blir allt från pippilångstrump till minin gubbar och bilar. Jag har också fått tag i mått som föreställer en skidåkare (Gevaia reklamen) och en vindsnurra (från ett elbolag).I år gjorde jag några riktigt stora som vi ska hänga i julgranen som dekoration. Jag höll på att bli tokig idag då jag skulle dekorera dem. Jag blandande till glasyren och gjorde sen en strut av bakplåtspapper, men struten sprack och hålet blev för stort så det slutade med att jag tog en vanlig 3 liters påse som jag gjorde hål i och spritsade. Jag gjorde sen en till sats som jag gjorde lite grön och använde även denna gång en plastpåse som sprits. Hålet gjorde jag med en nål så det blev en fin linje. Kontrasten den tjocka och den tunna linjen tycer jag funkade bra.Jag återkommer med rånbaket imorgon...

Jul-kaks-bak

8 Läs mer >>
Äntligen har vi fått upp tavlorna som min farfar, Otto Ödling, har gjort. Alla tavlorna är i torrnålsgrvyr, utom en som är i träsnitt. Det är så kul att ha dem tillsammans på väggen. De påminner mig om honom samtidigt som motiven har anknytning till mig och min uppväxt.Otto Ödlings tavlor

0 Läs mer >>
När jag var på Waldorfskolans julbasar så hittade jag denna lilla fina träkrok. Den passade perfekt i det nytapetserade sovrummer. Så nu har hårtorken fått en fin plats att hänga på.

Träkrok

0 Läs mer >>

Här kommer ett tips på en personlig och användbar julklapp: tänksticksaskar med eget motiv. Använd gärna mellanstorleken på tändsticksask och leta sedan fram några digitala fotografier som är personliga/roliga/fina gärna något från det gångan året.

Använd sedan ett bildbehandlingsprogram för att få rätt storlek och upplösning på bilderna. Själv använder jag Photoshop och gör då följande:
- ändra upplösningen på bilden till 300 ppi och se då till att inte ha "resample image" ikryssat, tryck OK.
- ändra nu storleken till 6,7x5,03 cm och denna gång ska "resample i´mage" vara ikryssat.
Detta gör jag med alla bilder jag vill använda, jag vill ha två bilder per ask (en fram och en bak).

Gör ett nytt dokument i Photoshop och se till att det är i A4 storlek. Kopiera nu in de små bilderna i detta stora dokument och skriv ut på ett A4 stort papper. Använd gärna lite finare papper är vanligt kopieringspapper, gärna fotopapper. Kom ihåg att ställa in vilket papper du använder så skrivaren vet det när den skriver ut.Sen skär eller klipper du ut dina små bilder och limmar på dem på tänksticksasken. Bilderna täcker precis trycket på asken.Lycka till!Personliga tändsticks...

0 Läs mer >>
I vardagsrummet har jag röda gardiner året om. För att göra det lite juligare så tänker jag hänga upp en röd gardinlängd där jag lagt in oblekt linne i som jag har broderat på. Vips så blir det  julgardiner!

Julgardiner

0 Läs mer >>
När jag var på julmarknad på Kulturmejeriet så hittade jag den här fina halmängeln. De har öppet varje helg till jul. Årets teama är "Kalas". Det är textilare och keramiker som ställer ut. Jag rekomenderar verkligen ett besök.


Halmängel

0 Läs mer >>
När man håller på att slå in sina julklappar så blir det alltid lite julpapper kvar som inte räcker till något paket. De här små bitarna kan man använda till att göra egna adressettiketter av. Ta fram ett limstift, en kartongbit, en kniv (sax funkar också), något att göra hål med (jag använder en håltång) samt något att skära på, en skärmatta eller baksidan av ett kollegieblock.


 
Bestäm hur stora kartongbitarna ska vara och skär ut dem. Limma sedan fast dem på baksidan av ditt omslagspapper. Limstift tycker jag funkar bra eftersom att papperet är ganska tunnt så blit det inte för blött när man limmar. Försök att sätta dem så att motivet på framsidan av kartongen blir bra. När det torkat så skär längs kartongens kant.Sen är det dax att göra ett hål för att trä ett paketsnöre i. Jag satte mina hål i ena hörnet.Så här blev mina kort när de var färdigt. Personliga och passar till mina redan inslagna paket.

Julettiketter

0 Läs mer >>
Kolla in länken här bredvis för att se vad jag fick i mitt första hemliga paket i HEMLIS SVAR.

Mitt första hemliga p...

0 Läs mer >>
I helgen var jag på en traditionell utomhus julmarknad. Det tråkiga var att det regnade. Men lite julstämning fick man av glöggen och allt fint hantverk.

Jag köpte följande två garner. Det från Turmalinen var garn från egna får. Det andra garnet var ett sockgarn som är färgat så där fantastiskt så det blir mönster då man stickar av det.

Julmarknad på Gamlia