0 Läs mer >>
Så här års är det härligt att frossa i tulpaner. Den här underbara buketten kom min sambo hem med. Vasen är gjort av keramikern Dan Grip som vid inköpet hade en verkstad på Torekällberget i Södertälje. Numera håller han till i Flen. Observera den underbara duken/underlägget som jag fått av min syster. Det är fair trade made.

Färgprakt

1 Läs mer >>

För mig känns denns sallad som en riktig vintersallad. Håller ni med? Det är ingridienser som man hittar i grönsaksdisken och som det antingen är säsong för eller som vi har i "lager" här hemma: apelsiner, rödkål och äpplen. Här kommer receptet:

Rödkålssallad:

ca 200 g rödkål (eller tag efter tycke och smak)
2 apelsiner
1-2 äpplen
(ev. 1 msk socker)
salt och peppar

Strimla rödkålen och lägg i en bunke.
Pressa en apelsin och häll över rödkålen.
Skala och riv äpplena ner i skålen.
(tillsätt socker)
Salta och peppra.
Blanda om och ställ in i kylskåpet, låt stå en stund (gärna en timme) innan den serveras.




ps. kolla in vad jag fick i mitt januari-paket av min hemliga vänn. ds

Vintersallad

0 Läs mer >>
Att använda vardagligt material och skapa något nytt gillar jag. Denna underbara väska har Agneta Bränberg virkat av plastpåsar. 

Känner ni igen några påsar? Vilka då?

Återvinna

0 Läs mer >>
Igår var jag på bibloteket. Vilket underbart ställe, jag är där aldeles för sällan. Det kändes som en galleria, fullt med folk som myllrade. Skillnade från en galleria var att här handlade det inte om pengar. Allt är ju "gratis" (eller vi har redan betalt det) och alla kan ta del av det oavsett vem man är.

Jag kom hem med böcker om nålbindning och tvåändsstickning samt två DVD-filmer.



Efter att jag gått helgkusen i nålbindning och tvåändsstickning, förra veckan, så har jag försökt att sitta med båda teknikerna lite varje kväll för att få en bra känsla för dem. På bilden ser ni två vantar som vår ledare ¨Kristina Lindmark har gjort. Den överst är i tvåändsstickning och den grå under är i nålbindning. Vist är de vackra!



Nålbindning är en gammal teknik som finns i många delar av världen. Jämfört med stickning och virkning så går plagg i nålbindning lätt att valka/filta. Detta beror på tekniken i sig. Man syr ögglor i varandra vilket  gör plaggen glesa, elastiska och formbara. Efter valkningne får man ett plagg som blir varkt och nästan oslitbart. Det har uppstått mång varianter av tekniken och det beror nog på att det är "lätt att sy fel" och vips så har en ny variant skapats. Själva teknikken är att man använder en tråd (ungefär lika lång som du själv), en stor nål och tummen som redskap för att skapa öglor som man syr i varandra (enkelt uttryckt). Här i Sverige är det ullgarn rent ullgarn som man använder.


  

(klicka på de små bilderna för att se dem i större format)

Tvåändsstickning är också en gammal teknnik. Här använder man två trådar oavseett om man stickar enfärgat eller mänster. Varannan maska stickas med ena tråden och varannan maska med andra tråden. Trådarna, som hålls i den högra handen, snos trådarna på samma sett hela tiden. Tekniken gör att plaggen blir fasta och statiga. 

Referenser: Nålbindning Eva Andersson & Gamla textila tekniker i ull Kerstin Gustafsson
  

Tre underbara ting: b...

0 Läs mer >>

                        

Året har verkligen börjat i "stickningens" tecken. Det har blivit stickutställning med stickcafé-gruppen, några stickcafé kvällar och en stick-kurs. Här är lite bilder från stickutställningen.

(Klicka på de små bilderna så får du se dem i större format.)        

De stickade plaggen är bl.a gjorda av Marie Kamfjord, Agneta Bränberg, Annika Bränberg och Karin Fahlquist.                    



Ett "stickigt" år har...

2 Läs mer >>

När det är kallt ute passar det bra att göra islyktor. Dels har jag gjort en av en 10 liters hink och dels av en islyktsform jag fått i present. Det är Nicelight som tillverkar dessa formar som blir lite facett liknande. Visst är det vackert!



I mitten, hinklyktan, och på var sin sida är Nicelight-lyktorna.

Isljuslyktor

0 Läs mer >>
Växthuset ser riktigt kallt ut så här års. Men snart är det faktiskt dags att börja fundera och planera vad man skulle vilja ha för nytt i sin trädgård. Jag försökte skriva ner några tankar runt vad jag tyckte funkade förra sommaren förhoppningsvis har jag nytta av dem för årets planering.

Isig trädgård

0 Läs mer >>

Följande underbara mässningsmycke har jag fått. Johanna N i Umeå är det som designar dem.

Snöstjärna

1 Läs mer >>
God fortsättning på det nya året önskar jag er alla.

Jag firade in det nya året med goda vänner, god mat och många sällskapsspel. En av gästerna tog med sig en riktig Västerbottensspecialite, kaffeost, som han själv gjort.

Kolla in vad jag fick i mitt senaste hemliga paket.


Kaffeost