0 Läs mer >>
Ja nu börjar det bli hög tid att slå in julklapparna. Personligen älskar jag just detta moment. Att få kombinera fina inslagspapper med snörer och en fin ettikett. Det får järna spegla personen som ska få paketet på något vis.
 
I helgen då jag var på tygaffären träffade jag på en kompis. Hon stod och handlade tyg för att slå in sina julklappar. Det var något som hon börjat med förra året. På det sätten kan hon återanvända tyget till nästa års julklappar. Till ock med snörena kunde hon återanvända eftersom att de också var i tyg. Något att fundera på. Då skulle man slippa dessa pappersberg som blir på julafton.
 
Själv älskar jag papper och kommer nog ha svårt att släppa papper. Jag är till och med en sån som kan ta tillvara fina papper och återanvända dem.
 
Hur gör du? Vad tänker du om tanken att slå in julklappar i tyg?
 

Paketinslagning

0 Läs mer >>
 
Det känns som att det varit ugglornas år på stickfronten i år. Det finns stickmönster med ugglor som dekoration och det finns rena ugglemössor att sticka till småbarn. När vi var på Forslundas julmarknad i lördags så hittade jag dess underbara tovade ugglor. Jag ångrar nästan att jag inte köpte en...
 
 
 
 
 

Ugglor

0 Läs mer >>
 
Jag har som sagt hunnit med några julmarknader i december. Det som är roligast att titta på är allt fint hantverk som finns.
På kulturmejeriet kombinerar de alltid en utställning och butik med keramik och textilt. Denna jusstake fanns på utställningen i år, en underbar lite pjäs tycker jag. Både skulptur och bruksföremål i ett.
 

Keramikhantverk

0 Läs mer >>
Jag älskar att sticka. Här kommer ett litet axplock av det jag har stickat på sistone.
 
Knästrumpor i ull, sköna och härliga att ha på vintern till kjol.
 
Sonen saknade vantar i vinterkylan så då blev det dessa.
 
Dessa mössar har jag gjort efter eget mönster. Stickade i Eskimo. Lätta och luftiga men varma.

Stickproduktion

0 Läs mer >>
Oj vad det går fort så här innan jul. Det blev en hel vecka utan att jag har bloggat. Både 2:a och 3:e advent har varit. Ska nu föröka bättre mig så att det blir blogginlägg från mig fram till julafton.
 
 
På 2:a advent var vi och tittade på utställningen i slöjdarnas hus. Det var mycket fint till salu. Här kan man hitta textil till trä från lokala hantverkare. I kaffeterian hade de så fina plåtlampor i taket. Det var gamla kaffeburkar som ni kan se.
 

Slöjdarnashus

0 Läs mer >>
Så här års kryllar det av julmarknader. I år blir det ju lite stämmning också eftersom att det är snö ute. På Gammlias julmarknad, som är i helgen, så är alla stånden ute. Det blir verkligen en riktigt gammaldax julmarkskänsla av det. Vi hoppas även att vi hinner med Kulturmejeriets julutställning med keramik, glas och textil hantverk. I år var vi med på en marknad själva, det gick inte så bra att sälja. det gäller att man är på rätt plats vid rätt tillfälle.
 

Julmarknad

0 Läs mer >>
I kväll blir det hantverkspub i vårt bostadsområde. Får se hur många som dyker upp. Tanken är att man ska ta med sig sitt hantverk (stickning, täljning , eller vad man nu brukar göra) och något att dricka. Vi träffas i gemensamhetslokalen och har en trevlig stund tillsammans hoppas vi.
 
För mig är det mycket stickning just nu. Det kan vara lite svårt att inte köpa garn då man kommer till en garnaffär tycker jag. Förra året var jag i Kina och en dag när vi var i Beijing så trillade vi på en lite garnbutik. Väskan började bli full vid det laget, så garn kändes lite skrymmande att köpa. Det blev istället tre par trästickor som jag köpte.
 
 

Hantverkspub

1 Läs mer >>
Efter en mör höst så är det så härligt när snön äntligen faller. I år verkar det som att vi kan få en vit jul, kanske i hela landet? Sedan två år tillbaka så är vi 4 familjer som stöper just tillsammans. Det känns redan som det har blivit en tradition. När jag var lite så stöpte vi ljus hemma. Min pappa tillverkade ett kärl för att stöpa i och det finns fortfarande kvar. I år har vi satt de handstöpta ljusen "överallt", i de två adventsljusstakarna och i ljuskronan. I år ska vi verkligen använda dem och njuta av dem. Till nästa år vore det kul att testa att stöpa grenljus ...
 

Ljus i mörkret

0 Läs mer >>
Det är inte så ofta jag bakar, men när jag gör det så blir det surdegsbröd. Det är något speciellt med att få mata degen, se den växa och sedan jobba med den genom att knåda och tillslut vika den. Det där att något får ta tid, tycker jag om. Det jag behöver träna ännu mer på är att vara i nuet.Det speciella med surdegsgrunden jag har är att jagfick den för två och ett halvt år sedan när vi var på semester. Jag har fått den av min systers man, som bakar mycket. Receptet jag använder har jag tagit från en blogg som igentligen upphörde för ett år sedan. 
 
 
 

Surdegsbak

0 Läs mer >>
På sommaren tycker jag om att sköta om blommorna i rabatter och krukor på altanen. Men så här på vintern är jag inge bra med blommorna innomhus. Det är min sambo som sköter om dem. Men en blomma som jag tycker hör hemma till jul och som jag brukar pyssla med, är amaryllis. Det var även min mammas favoritblomma, så jag har nog ärvt det från henne. Det lustiga med ammaryllislökarna i år är att det kommit så olika långt. De inköpta samtidigt men har inte utvecklats lika. På bilden ser ni den som kommit längst. Som min sambos mamma så: det är väll bra då räcker det långre. Det är ju sant. 
 
 

Amaryllis

0 Läs mer >>
Idag är det 3 veckor till julafton och vi är inne i advent, väntans tid. En tid att reflektera över saker och händelser. Fram till jul tänker jag göra ett inlägg i bloggen varje dag, lite som en adventskalender. Jag tror det kommer att handla om förberedelse inför jul, tankar kring förväntningar och väntan, samt saker som händer fram till jul.
 
Något som jag tycker hör hemma så här i advent är pepparkaksbak. Jag gör gärna egen pepparkaksdeg och har i många år haft min mammas farmors recept. Jag skulle gärna vilja tillverka mina egna pepperakaksformar. Men hittills har det inte blivit så. Men jag försöker gärna hitta lite roliga pepparkaksformar så att pepparkakorna blir lite personliga. I år har jag en hjärtform och en ny gubbe som jag testar. Gubb-formen är handgjord och köpt på Gysinge.
 
Att baka pepparkakor tillsammans med vänner har blivit en tradition för fler och fler har jag förstått. Att i samband med första advent samlas hemma hos en vän-familj och baka tillsammans. Det blir som en start på adventsfirandet och man kommer i stämmning. Kul att nya traditioner skapas.
 

Pepparkakor - 3 ve...