2 Läs mer >>
Nu när det är äppeltider så har jag börjat leta efter recept som innehåller äpplen. Här är några som jag tyckte verkar goda och enkla att göra. Har du något recept med äpplen i som du vill dela med dig av? Just nu är jag på jakt efter ett bra recept på "långpanne-äppelkaka".  och har hittat ett på följande sida: http://www.ragazze.se/2006/10/20/appelkaka-i-langpanna/Äppelsorbet
Lägg några äpplen i frysen och riv dem sedan med grovt rivjärn. Då får man en äppelsorbe som passar utmärkt som "amuse-bouche", en smakrensare mellan rätterna. (källa: Lantbrukarnas Riksförbund)

Ungsbakade nötäpplen
Gröp ur sköljda äpplen med en äppelpipa. Fyll hålrummet efter kärnhuset med en blandning av mjuk (eventuell ljummen) honung, lite smör, hackade val- och hasselnötter eller mandel och möjligtvis kokosflingor. Ställ äpplena trångt i smord ugnsform, lägg en liten smörklick ovanpå varje äpple. Baka äpplena i 225 grader C ungsvärme i ca 15 minuter eller tills de är lagom mjuka.
(Källa: Nya Annas mat)

Bojans Äppelknyten
175 g margarin/smör
2 msk strösocker
1 ägg
1 tsk bakpulver

Skala 8-10 äpplen, kärna ur dem. Kavla ut degen, skär ut fyrkanter, sätt ett äpple på varje, fyll hålet med kanel och socker. Vik över snipparna, trycktill. Pensla med ägg, beströ med socker och mandel. Greädda.
(Det känns som att detta recept kan vara lite otydligt, men det är nostalgi för mig. Det står exempelvis inte i vilken värme och hur länge man ska grädda.) (Källa: Bojan 1975)

Svenska dagbladet hade några äppelrecept förra fredagen. Kolla in även dem: Äppelrecept

Äppel päppel pirum pa...

0 Läs mer >>

Chilin som skulle bli gul har nu fått sitta så länge på plantan att de blivit röda. Undra just om de blir svagare eller starkare i smaken när de bytt färg?

Chilifrukt

2 Läs mer >>
Solrosorna har äntligen slagit ut allihop. Jag blir sugen på att frossa i solrosor näsat år...Solrosor

1 Läs mer >>

Mitt nuvarande tema i stickväg är SJALAR. Den först sjalen jag stickade var i två-trådigt ullgran som jag inhandlat på en marknad i Lycksele nu i sommar. Fransarna var ett restgarn som är som en enda stickad snodd i olika brun-aktiga färger.

Sjalen är stickad på tvären. Man ökar hela tiden bara på en och samma sida, när man sedan stickat så "djup" som man vill att sjalen ska vara så minskar man på samma sida tills det återstår 5 maskor (samma antal som man började med). I mönsterat stod det att man skulle sticka rätstickning men jag valde att göra den i slätstickning. Jag tycker att ytan blir finare och det blir dessutom lättare att hålla reda på när man ska öka (vilket man då gör på varje rät varv). Sjalen får på detta vis än avig och en rät sida.

Grundmönstert är från boken "Stickverket - 40 projekt från avigan till rätan" av Birgitta Engardt. En bok med helt underbara bilder. Det roliga med denna bok är att jag faktiskt har köpt den på min Ica-butik för ett par år sedan.

Den sjal som jag nu håller på med bygger på samma grundmönster. Men nu har jag gått upp i storlek på sticker, nr 10, och använder mig bara av roliga restgarner som alla har olika struktur.Min första sjal.

Tema SJALAR

2 Läs mer >>
Ytterligare en Pippitröja är klar. Denna är i stolrek 68 med Eco bomullsgarn. Obersvera att det är det "riktiga" pippimönstret med uppåt och nedåtstaplar förskjuten ett steg från varandra.


Pippitröja nummer två