Tre underbara ting: bibliotek, stickning och nålbindning

Igår var jag på bibloteket. Vilket underbart ställe, jag är där aldeles för sällan. Det kändes som en galleria, fullt med folk som myllrade. Skillnade från en galleria var att här handlade det inte om pengar. Allt är ju "gratis" (eller vi har redan betalt det) och alla kan ta del av det oavsett vem man är.

Jag kom hem med böcker om nålbindning och tvåändsstickning samt två DVD-filmer.



Efter att jag gått helgkusen i nålbindning och tvåändsstickning, förra veckan, så har jag försökt att sitta med båda teknikerna lite varje kväll för att få en bra känsla för dem. På bilden ser ni två vantar som vår ledare ¨Kristina Lindmark har gjort. Den överst är i tvåändsstickning och den grå under är i nålbindning. Vist är de vackra!



Nålbindning är en gammal teknik som finns i många delar av världen. Jämfört med stickning och virkning så går plagg i nålbindning lätt att valka/filta. Detta beror på tekniken i sig. Man syr ögglor i varandra vilket  gör plaggen glesa, elastiska och formbara. Efter valkningne får man ett plagg som blir varkt och nästan oslitbart. Det har uppstått mång varianter av tekniken och det beror nog på att det är "lätt att sy fel" och vips så har en ny variant skapats. Själva teknikken är att man använder en tråd (ungefär lika lång som du själv), en stor nål och tummen som redskap för att skapa öglor som man syr i varandra (enkelt uttryckt). Här i Sverige är det ullgarn rent ullgarn som man använder.


  

(klicka på de små bilderna för att se dem i större format)

Tvåändsstickning är också en gammal teknnik. Här använder man två trådar oavseett om man stickar enfärgat eller mänster. Varannan maska stickas med ena tråden och varannan maska med andra tråden. Trådarna, som hålls i den högra handen, snos trådarna på samma sett hela tiden. Tekniken gör att plaggen blir fasta och statiga. 

Referenser: Nålbindning Eva Andersson & Gamla textila tekniker i ull Kerstin Gustafsson
  

Kommentera här: